Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waarom kiezen voor een informatiesysteem van vele miljoenen euro’s?

We weten allemaal dat ziekenhuizen momenteel in zwaar weer verkeren wat financiën betreft. Lagere zorgvraag, de opkomst van 1,5 lijnszorg, nieuwe budgetafspraken en onderhandelingen met zorgverzekeraars. Maar ook de initiatieven van diverse medisch specialisten om planbare zorg uit het ziekenhuis te halen en te verenigen in een ZBC om zelfstandig betere en efficiëntere zorg aan te bieden.

De zorg heeft het lastig en ziekenhuizen moeten op zoek naar creatieve manieren om de bedrijfsvoering aan te passen aan de huidige situatie. Digitalisering is noodzakelijk voor een adequate bedrijfsvoering. Een degelijk en deugdelijk EPD/ZIS is daarbij van groot belang. Ziekenhuizen weten dit en zijn daarom op zoek naar een passende oplossing. Ik wil de nadruk leggen op een ‘passende’ oplossing. Concentreer je op wat er écht nodig is en bekijk wat de verschillende leveranciers aanbieden en bepaal wat het beste bij het ziekenhuis past. Maak het simpel en overzichtelijk.

Miljoenen euro’s

Het lijkt wel alsof je als ziekenhuis niet serieus genomen wordt als je geen EPD-project van miljoenen euro’s hebt lopen. Kun je het geld niet beter investeren in andere projecten? Zijn dergelijke investeringen wel maatschappelijk verantwoord? Er lijkt een tendens te zijn ontstaan dat een informatiesysteem maximale functionaliteit moet hebben, ongeacht of het gebruikt gaat worden. Maar wegen deze hoge kosten op tegen de baten? Ik denk dat de businesscase niet klopt. 

MI Consultancy

MI Consultancy is een stabiele organisatie en al bijna 30 jaar succesvol op de EPD-markt. Door gebruik te maken van de Agile-methodiek, Scrum, ontwikkelen wij het informatiesysteem Neo ZIS|EPD dat in 5 ziekenhuizen in Nederland en een flink aantal ZBC’s naar tevredenheid wordt gebruikt. Door de compactere opzet van de organisatie houden wij persoonlijk contact met klanten, luisteren we écht naar de wensen van gebruikers en fungeren we als partner voor de zorginstelling. Nogmaals wil ik hier terugkomen op het belang van een informatiesysteem dat past bij de zorginstelling. Een perifeer ziekenhuis heeft niet zoveel functionaliteit nodig als een academisch ziekenhuis. Vanwaar de keuze voor dezelfde dure systemen?

 

 

Bron: 

Lianne van Delft