Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

10 Ultieme tips voor een succesvolle start van een ZBC

Tips, checklists en adviezen zijn altijd handig en leuk om te lezen. Daarom hebben wij een artikel geschreven met de 10 Ultieme tips voor een succesvolle start van een ZBC.

1.   Regel de praktische zaken

Zorg dat alle praktische zaken zijn geregeld. Heb je je aangemeld bij het BIG-register en je AGB-code aangevraagd? Heb je je ingeschreven bij de KvK? Is je ZBC aangemeld bij Vecozo? Dit is nog maar een greep uit de zaken die komen kijken bij een startende ZBC. Meer tips en gratis checklisten? Deze vind je op www.neozis.com.

2.     Calculeer onverwachte kosten in

Naast de voor de hand liggende investeringen als een pand, interieur, ICT, personeel, etc. moet je rekening houden met onverwachte kosten. DOT/DBC-zorgtrajecten worden bijvoorbeeld niet direct uitbetaald.

3.     Investeer in ICT

De zorg binnen ZBC’s vraagt een snelle en efficiënte manier van werken. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit. Investeer is goede ICT en een goed zorginformatiesysteem. De tijd, kosten en problemen die je hiermee bespaart zijn de investering dubbel en dwars waard! Hulp nodig bij je ICT? Wij helpen je graag!

4.     Voldoe aan de wet- en regelgeving

De kwaliteitseisen voor een ZBC zijn hoog. Daarnaast heb je te maken met privacygevoelige informatie. Je kunt een flinke boete riskeren als er niet juist gehandeld wordt met deze gegevens.  Houd daarom rekening met zaken als de NEN 7510, AVG-wet, richtlijn EVS, Kwaliteitswet Zorginstellingen, etc. Voor een uitgebreid overzicht van de wet- en regelgeving in de zorg kun je hier terecht.

5.     Houd kosten beheersbaar

Zorg dat je zicht hebt op wat er in komt en er weer uit gaat. Goede software ondersteunt je hier bij. Via overzichten, dashboards, rapportages, etc. zie je precies hoe het met de ZBC gesteld is en hoe het er qua financiën voor staat. Zo houd je controle over je financiën!

6.     Optimaliseer je patiëntadministratie

Het vastleggen van informatie tijdens het zorgproces is een tijdrovend proces. Zorg vanaf de start voor een eenduidig beleid van registreren en wijs verantwoordelijken aan die het administratieve gedeelte van het zorgproces beheren.

7.     Klanten gaan voor!

Tevreden klanten, daar draait het natuurlijk allemaal om. Patiënten moeten zich thuis voelen, maar geen patiënt is hetzelfde. Werk daarom aan het opbouwen van een relatie met de patiënt en maak tijd om naar hem/haar te luisteren. Tevreden klanten praten over hun positieve ervaring; perfect voor een beginnende ZBC!

8.     Zorg dat je zichtbaar bent

Voor een nieuwe kliniek is het belangrijk dat mensen van je bestaan afweten. Naast mond-op-mondreclame en online zichtbaarheid op de sociale media moeten zorgverzekeraars en huisartsen weten over je bestaan. Zorg ook voor een duidelijke website die goed te vinden is in verschillende zoekmachines. Het gebruik van klantervaringen is aan te raden.

9.     Communiceer met elkaar

Communicatie speelt een cruciale rol als het gaat om het succes van een ZBC. Om de onderlinge communicatie soepel te laten verlopen kun je gebruik maken van zogenoemde ‘workflows’, waar stap voor stap duidelijk is wat er moet gebeuren en wie daarvoor verantwoordelijk is. Ook de communicatie naar patiënten toe is belangrijk. Stuur bijvoorbeeld een sms-herinnering voorafgaand aan een afspraak.

10. Ga het doen!

Alles op orde? Dan is het een kwestie van doen! Al doende leert men is het gezegde en zo werkt dat ook voor een startende ZBC. Maak aantekeningen van dingen die beter kunnen en evalueer bijvoorbeeld eens per maand met het hele team welke zaken er worden aangepakt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het oprichten van een ZBC? MI Consultancy heeft de nodige kennis en kunde in huis om je daarin te ondersteunen. Naast het geven van advies helpen we je de ICT binnen de ZBC optimaal in te richten.